Ei bine, legal nu. O factură de la furnizor ar trebui să fie suficientă pentru a înregistra cheltuielile în contabilitate și pentru a putea utiliza fotografiile. Dar cum poți folosi fotografiile? Mulți oameni presupun că, după ce au plătit pentru fotografii, le pot folosi în orice mod doresc. Acest lucru nu este neapărat adevărat.
Fotografiile reprezintă de cele mai multe ori o operă creativă și, prin urmare, sunt supuse legilor drepturilor de autor. Aici devine complicat, mai ales în zilele noastre în care acoperirea globală a conținutului este doar la un clic distanță. Nu toate țările au aceleași reguli în ceea ce privește dreptul de autor, de fapt destul de departe de asta.
De regulă (departe de a fi all-inclusive), odată ce un fotograf produce o fotografie, toate drepturile de autor și drepturile de proprietate intelectuală aparțin fotografului, cu excepția cazului în care se prevede altfel. Fotograful va acorda beneficiarului fotografiilor unele sau toate drepturile de utilizare sau chiar drepturile IP (asta nu se intampla foarte des). Aici intervine un acord scris sau un contract.
S-ar putea crede că este mai bine să nu ai nimic în scris, dar s-ar greși foarte mult. Să presupunem că ceva nu merge bine și că trebuie să vă prezentați cazul în fața unui judecător. Judecătorul se poate ghida in luarea unei decizii doar la orice este în formă scrisă (dovedibil): conversații, mesaje, un acord scris (cea mai bună opțiune). Deci, mai degrabă, decât să nu includeți detalii într-un acord scris, este întotdeauna mai bine să includeți cât mai multe informații și conditii.
Ce ar trebui să fie inclus în acordul scris?
Pe lângă aspectele generale (cum ar fi: informații despre vânzător-cumpărător, prețuri, plăți, forță majoră etc.), acordul ar trebui să includă cel puțin următoarele aspecte:
Ce drepturi sunt acordate de fotograf clientului. Pot fi drepturi de utilizare, drepturi IP etc.
Ce drepturi sunt pastrate de fotograf? În majoritatea cazurilor, fotograful va păstra drepturile de proprietate intelectuală asupra fotografiilor, precum și dreptul de a utiliza fotografiile in portofoliul propri, sau de a utiliza imaginile în scopuri educaționale.
Pentru cât timp sunt acordate drepturile de utilizare? Clientul poate obține o licență perpetuă sau una limitată (în ceea ce privește cât timp îi este permis să folosească fotografiile).
În ce teritoriu este permis beneficiarului să folosească fotografiile: poate fi un oraș (foarte rar), o țară, un continent sau orice altceva este convenit.
În ce formă i se permite beneficiarului să folosească fotografiile? Poate fi în formă digitală, numai în formă tipărită, bannere etc.
Rețineți informațiile de mai sus pentru colaborări viitoare cu fotografii. Nu toți vor avea un acord pregătit, care să acopere cele de mai sus și acest lucru nu arată niște intenții proaste sau lipsa de cunoștințe din partea fotografului, arată doar că el / ea nu a mai lucrat înainte cu agenții de publicitate sau cu clienți mari.
Există, de asemenea, domenii în fotografie în care nu este o practică obișnuită să existe un acord atât de detaliat: fotografia de nuntă și botez. Acest lucru se datorează în principal faptului că fotografiile nu au prea multă valoare pentru revânzare sau reutilizare de către fotograf. Uneori, astfel de fotografii pot fi vândute de fotograf pe site-urile de fotografii stoc. Deci, dacă nu doriți să aveți fotografii de nuntă în prezentările PowerPoint, ar trebui să vă uitați la acest lucru.
Există si un alt motiv pentru care această reutilizare nu se întâmplă foarte des: pentru a putea revinde fotografiile de nuntă, fotograful ar trebui să aibă un formular Model Release Form semnat de dvs. și de invitați. Deci nu m-aș îngrijora prea mult de asta!
Ultimul sfat, dacă aveți dubii, nu ezitați să consultați un avocat!
Rămâi în siguranță și creativ!